LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Winderigheid en zwanger: in hoeverre hoort deze last erbij?

winderigheid zwanger Aug 01, 2024

Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook gepaard gaan met enkele ongemakken. Een van die ongemakken waar veel vrouwen mee te maken krijgen, is winderigheid bij de zwangerschap, ook wel flatulentie genoemd. 

Dit probleem kan op elk moment tijdens de zwangerschap optreden, van de eerste weken tot na de bevalling. 

In deze blog duiken we dieper in op winderigheid tijdens de verschillende stadia van de zwangerschap en bespreken we mogelijke oorzaken en oplossingen.

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Winderigheid bij begin zwangerschap: 2 tot 4 weken 

Veel vrouwen merken dat ze al vroeg in de zwangerschap last hebben van winderigheid. Dit kan al beginnen vanaf 2 weken zwanger zijn. 

Deze winderigheid wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam. Het hormoon progesteron neemt toe, wat leidt tot ontspanning van de spieren in het spijsverteringskanaal. Dit vertraagt de spijsvertering en kan gasvorming veroorzaken. 

Vrouwen die 3 weken zwanger zijn of 4 weken zwanger zijn, melden vaak een toename in winderigheid en een opgeblazen gevoel, dat vanaf 5 of 6 weken zwanger verergert. Bij 3 weken zwangerschap vindt bovendien de innesteling plaats, het nestelen van de bevruchte eicel in de baarmoeder, dat bij enkele vrouwen ook wat bloed en lichte krampende pijn kan geven.

Een veranderd voedingspatroon kan ook een rol spelen bij overmatige gasvorming. Aan het begin van de zwangerschap worden soms andere dingen gegeten en gedronken, omdat sommige voedingsmiddelen afgeraden worden tijdens de zwangerschap, en kunnen vrouwen misselijkheid en een verminderde eetlust ervaren.

 

Gasvorming in het midden van de zwangerschap

In het tweede trimester neemt de baarmoeder in omvang toe en begint deze meer druk uit te oefenen op de darmen. Dit kan de doorgang van gas belemmeren, wat leidt tot winderigheid. 


Winderigheid bij einde zwangerschap

In de laatste weken van de zwangerschap, zoals bij 37 weken zwanger en 38 weken zwanger, wordt de druk op de darmen nog groter. De groeiende baby neemt steeds meer ruimte in beslag, waardoor de darmen samengedrukt worden. Dit kan leiden tot extreme gasvorming in de darmen en frequentere winderigheid. 

Bovendien kunnen veranderingen in dieet en verminderde fysieke activiteit stinkende winderigheid veroorzaken. Dit kan je bijvoorbeeld ervaren tijdens een lange rit in het vliegtuig, op vakantie, maar ook tijdens de (late) zwangerschap. 

 

Winderigheid voor, tijdens en na bevalling

Zwangerschap beïnvloedt je bekkenbodemspieren. Deze spieren moeten onder andere aanspannen om plas en ontlasting binnen te houden en ontspannen tijdens het vrijen. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat deze spieren soepeler en meer beweeglijk worden voor de bevalling om deze makkelijker te laten verlopen. 

Bovendien worden ze tijdens de bevalling, vooral tijdens een vaginale bevalling, opgerekt (1). Hierdoor kan je zowel voor als na de bevalling meer moeite hebben met het ophouden van winden. Voor een goed herstel van je bekkenbodem is het aan te raden om je aan de richtlijnen van deverloskundige.nl te volgen.

Ook medicatie die je tijdens of na de bevalling hebt gehad, zoals pijnstillers of ijzersupplementen, kunnen de spijsvertering beïnvloeden en klachten zoals winderigheid, obstipatie, diarree etc. veroorzaken. Meer hierover lees je in onze blog over medicatie en de spijsvertering.


Winderigheid en borstvoeding

Het produceren van borstvoeding kost een hele hoop energie. Hierdoor moeten vrouwen ook meer energie, ofwel calorieën, binnenkrijgen. Het voedingscentrum raadt zo’n 500 extra kcal aan (2). Dat is zelfs meer dan een zwangere vrouw nodig heeft. 

In het begin moeten je darmen misschien wennen aan de extra hoeveelheid voeding, zeker gezien ze tegelijkertijd langzaam terugzakken naar hun positie van voor de zwangerschap, wat overmatige gasvorming en windjes kan verklaren.

 

Last van winderigheid als vrouw? Dit kun je eraan doen

Als je benieuwd bent naar hoe je jouw ongemakken kan aanpakken met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen een scala aan klachten zoals winderigheid, abnormale ontlasting, buikpijn etc. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van winderigheid af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.



Bronnen:

  1. KNOV_clientenfolder_bekkenbodem_LR_v2.pdf (deverloskundige.nl)
  2. Moedermelk | Voedingscentrum

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?