Buikpijn is iets waar iedereen weleens last van heeft. Soms is het een licht zeurend gevoel, en andere keren is het zo intens dat je niets anders kunt doen dan op de bank liggen.
Maar wat helpt tegen buikpijn? In deze blog behandelen we verschillende oorzaken van buikpijn en bieden we praktische oplossingen en tips om buikpijn te verlichten.
Wil je meer weten over de oorzaken en behandelingen van buikpijn? Lees dan onze hoofdblog over buikpijn.
En ben je benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.
Als natuurlijke remedies zoals gezonde, vezelrijke voeding, lichte beweging of het drinken van water en thee i.p.v. andere dranken niet voldoende zijn, zijn er verschillende middelen tegen buikpijn die je kunt proberen. Dit varieert van vrij verkrijgbare pijnstillers tot gespecialiseerde medicatie voorgeschreven door een arts.
Er bestaat geen specifieke ‘buikpijn pil’ die alle vormen van buikpijn aanpakt. De juiste medicatie hangt af van de oorzaak van de pijn. Veelgebruikte medicijnen tegen buikpijn zijn pijnstillers en de meest bekende pijnstiller in Nederland is natuurlijk paracetamol.
Volgens de zogeheten ‘pijnladder’ is het bij buikklachten aan te raden om eerst paracetamol te proberen. Als de maximale dosering van vier keer per dag 2 tabletten van 500 mg niet werkt, kun je overstappen naar ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. Echter, in de meeste gevallen zal paracetamol voldoende zijn.
Mocht je last hebben van chronische buikpijn, dan kan het verstandig zijn om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Lees verder om daar meer over te ontdekken.
Helpt ibuprofen dan beter bij buikpijn? Ibuprofen werkt zowel ontstekingsremmend als pijnstillend (terwijl paracetamol alleen pijnstillend werkt). Dit houdt in dat ibuprofen goed kan helpen bij pijn als deze wordt veroorzaakt door ontstekingen, zoals bij een alvleesklierontsteking, koorts of bij ontstekingsreacties veroorzaakt door IBD of coeliakie.
Een groot nadeel van ontstekingsremmers zoals ibuprofen is dat ze de maagwand kunnen aantasten. Gebruik ze dus nooit langer dan 5 dagen tegen pijnklachten en probeer ze te vermijden als je maagklachten hebt.
Diclofenac valt onder dezelfde categorie pijnstillers als ibuprofen, de ontstekingsremmers/NSAID’s. Het heeft dus eenzelfde soort werking en bijwerkingen, maar diclofenac is een wat sterker medicijn.
Probiotica kunnen helpen bij het reguleren van het darmmicrobioom, de samenstelling van bacteriën en andere micro-organismen in je darm. Dit kan mogelijk buikpijn verlichten bij mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom of mensen die kampen met symptomen zoals een opgeblazen buik, diarree en obstipatie, maar ook vermoeidheid of huidklachten.
Echter, in sommige gevallen kunnen probiotica buikklachten juist verergeren. Dat komt dan doordat de probiotica extra bacteriën toevoegen aan een systeem dat al worstelt met een overgroei van bacteriën. Dit kan het geval zijn bij mensen met SIBO, een aandoening waarbij er te veel bacteriën in de dunne darm zitten die eigenlijk in de dikke darm thuishoren (1). Daarentegen kunnen probiotica, afhankelijk van de situatie, de SIBO ook helpen verbeteren. Hierbij is het belangrijk de juiste probiotica te kiezen en deze op het juiste moment toe te passen.
Als je buikpijn hebt, moet je wellicht even experimenteren met wat voor voeding je het beste kan verdragen. Als je diarree hebt, kunnen vezelrijke producten zoals groenten, fruit en volkorenproducten helpen om de ontlasting wat meer te binden.
Sommige mensen vinden het echter fijner om producten met minder vezels zoals banaan, rijst, appelmoes en toast (het zogenaamde BRAT-dieet) te eten, omdat het verwerken van vezels lastig kan zijn voor de darmen.
Er is dus niet één antwoord op de vraag “wat moet je eten als je buikpijn hebt?” Experimenteer met wat werkt voor jou, probeer genoeg vocht binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen en probeer genoeg calorieën binnen te krijgen als je langdurig ziek bent zodat je lichaam energie heeft om te herstellen.
Voldoende vochtinname is essentieel bij buikpijn, vooral als je last hebt van diarree of braken. Water en bottenbouillon zijn goede opties. Vermijd cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol, omdat deze de maag kunnen irriteren.
Je hebt mensen misschien weleens horen zeggen dat cola werkt tegen buikpijn, maar is dit een feit of een fabel? Over dit onderwerp hebben we een aparte blog geschreven en deze lees je hier.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat thee voordelen kan hebben voor je buik. De grootste hoeveelheid bewijs is verzameld voor groene thee. Maximaal 1000 ml per dag (4-5 kopjes) zou ervoor zorgen dat de hoeveelheid van de goede Bifidobacteriën in je darm toeneemt (3).
Andere studies suggereren dat zwarte, oolong, Pu-erh en Fuzhuan-thee (microbieel gefermenteerde 'donkere thee') het darmmicrobioom zouden kunnen reguleren en zouden kunnen helpen om een verstoring in de balans van darmbacteriën veroorzaakt door obesitas of vetrijke diëten te compenseren (3).
Dit zou betekenen dat, als je buikpijn veroorzaakt wordt door een disbalans van je darmbacteriën, het drinken van thee wel degelijk kan helpen tegen de pijn.
In gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt, kwark, yakult en sommige kazen, zitten probiotica die bevorderlijk kunnen zijn voor je darmbacteriën en op deze manier buikklachten kunnen doen afnemen. Het aanpassen van je darmbacteriën gebeurt echter niet in één dag, dus directe verlichting zullen deze producten niet geven.
Bovendien is het nooit aangetoond dat yakult beter is dan de andere producten zoals yoghurt, ook al wordt het soms wel als een wondermiddel geadverteerd.
Genoeg water drinken is altijd een goed idee. Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken (4). Als je naast buikpijn last hebt van dunne ontlasting of braken, is het aan te raden om meer dan de aanbevolen hoeveelheid te drinken omdat je meer vocht verliest.
En hoewel ijskoud water lekker verfrissend is, kan je maag het vaak wat minder prettig vinden. Probeer dus niet té koud water te drinken als je al buikklachten hebt.
Buikpijn kan door allerlei oorzaken ontstaan, zoals voeding, stress, of een chronische aandoening zoals de ziekte van Crohn. “Wat kan je tegen buikpijn doen?” is dus een lastige vraag omdat er verschillende soorten buikpijn zijn. Wel zijn er een aantal kleine aanpassingen die je kan maken om het je darmen wat makkelijker te maken.
Basistips tegen buikpijn zijn onder andere om aandacht te besteden aan je voeding en bewerkte en vette etenswaren te vermijden, omdat deze niet goed zijn voor de spijsvertering. Kies in plaats daarvan voor licht verteerbare maaltijden, zoals gekookte groenten, rijst of aardappelen en onbewerkte eiwitbronnen. Probeer ook cafeïne te beperken, aangezien dit je darmen kan prikkelen, en regelmatig te bewegen.
Als je deze tips hebt geïmplementeerd, maar geen vooruitgang ziet, probeer dan de volgende dingen eens:
Als je regelmatig last hebt van buikpijn, kan het helpen om een buikpijn dagboek bij te houden. Dit is een handige manier om patronen te ontdekken en triggers te identificeren. Noteer wat je op welk tijdstip van de dag eet en drinkt, hoeveel stress je op een dag ervaart, wat je aan beweging doet, wanneer je eventuele medicatie inneemt, wanneer je pijn begint en hoe intens de pijn is en eventueel je menstruatiecyclus.
Misschien ontdek je bijvoorbeeld dat je buikpijn verergert na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of dat stress een belangrijke factor is.
Het is een fabel dat slapen op je linkerzijde het allerbest is voor je buik. In die houding zouden de maag en de darmen vrij op hun plek in de buikholte liggen in plaats van verdrukt worden. Dat klinkt aannemelijk, maar het is nooit wetenschappelijk bewezen.
Je kan waarschijnlijk beter wat yogaposities proberen, zoals het optrekken van je knieën in een foetushouding, om buikpijn en een opgeblazen buik te verlichten. Op onze Instagram-pagina (@allwayshealthy.nl) vind je meer voorbeelden van yogaposities die buikongemakken kunnen verlichten.
Een minder bekende, maar wetenschappelijk onderzochte techniek voor het verminderen van buikpijn is hypnose. Hypnose kan helpen om buikpijn te verlichten, vooral bij chronische pijn zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Tijdens een sessie leer je door middel van ontspanning en visualisatie je hersenen te trainen om minder gevoelig te zijn voor pijnsignalen. Onder begeleiding van een professionele hypnotherapeut kun je deze techniek verder ontwikkelen, wat op de lange termijn kan helpen om pijn te verhelpen en de intensiteit van de klachten te verminderen.
In Nederland zijn we over het algemeen nog sceptisch, maar in Amerika is hypnotherapie erg populair en wordt het beschouwd als een effectieve manier om buikpijn te verhelpen zonder medicijnen.
Heb je last van aanhoudende buikpijn en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder buikpijn) te krijgen.
In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische buikpijn zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je erachter kunt komen wat jouw buikklachten veroorzaakt, en hoe je hier stap voor stap vanaf kunt komen. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Bronnen:
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.
50% Bijna klaar