Heb je veel last van een opgeblazen buik na de maaltijd, gasvorming, buikpijn of misselijkheid, en overweeg je een SIBO test te doen? Deze test kan veel nuttige informatie geven over de mogelijke onderliggende oorzaak van je klachten.
In de uitslag is niet alleen af te lezen óf er sprake is van SIBO, maar ook van welk type en waar deze bacteriële overgroei zich precies bevindt. Een goede interpretatie van de uitslag is cruciaal voor het bepalen van de juiste behandelstrategie.
Voor het testen van SIBO, raden we deze SIBO test* aan. Dit is een bedrijf waar we al vele jaren mee samenwerken.
In deze blog vertellen we je graag meer over de SIBO test en geven we antwoord op de volgende vragen:
(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)
Wist je dat uit onderzoek blijkt dat maar liefst 84% van de mensen met PDS een aanwijsbare bacteriële overgroei in de dunne darm heeft? En dat 75% van deze mensen een grote verbetering zag in hun SIBO symptomen na de behandeling (1)? Dit verschijnsel wordt afgekort als SIBO, en staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Klachten die kenmerkend zijn voor SIBO zijn onder andere:
Daarnaast kunnen klachten ontstaan zoals pijnklachten, maar ook huidproblemen en cognitieve problemen, zoals moeite met concentreren of vergeetachtigheid, kunnen voorkomen.
Herken jij je in een of meerdere van deze symptomen, dan zou het verstandig kunnen zijn een SIBO test te doen.
Nee, als je een SIBO test wilt doen, hoef je niet naar de huisarts of het ziekenhuis. Je kunt namelijk eenvoudig een SIBO test thuis uitvoeren.
Hieronder zullen we je stap voor stap meenemen in hoe je dit allemaal zelf kunt doen. We leggen uit hoe een SIBO test in z'n werk gaat, hoe je deze kunt bestellen en hoe je de test interpreteert.
Er zijn verschillende manieren om SIBO aan te tonen. De meest gebruikte manier is de SIBO ademtest. Voor deze test dien je een suikeroplossing - van lactulose ofwel glucose - te drinken, waarna je om de 20 minuten gasmonsters afneemt tot 180 minuten. Vervolgens stuur je deze monsters op naar het lab voor verdere analyse. Daar worden twee soorten gassen gemeten: waterstof- en methaangas.
Als er vóór 120 minuten gasproductie plaatsvindt, dan kan dit duiden op bacteriële activiteit in de dunne darm. In de uitslag is niet alleen te zien wanneer deze gasproductie plaatsvindt, maar ook welke gassen geproduceerd worden en in welke mate. Hieruit zijn indicaties af te leiden die belangrijk zijn voor het bepalen van de juiste behandelstrategie.
Voor de SIBO ademtest kan gekozen worden voor verschillende soorten suikeroplossingen. De twee meest gebruikte suikers zijn lactulose en glucose. Van deze twee raden wij lactulose het meest aan. Hier zijn een aantal redenen voor. Zo kan lactulose niet worden opgenomen in de darmen en kan je hierdoor bacteriële activiteit meten in de gehele dunne darm, ook als de bacteriën zich in het laatste deel van de dunne darm bevinden. Glucose wordt daarentegen wél opgenomen en heeft hierdoor een grotere kans om SIBO in het laatste deel van de dunne darm te missen, waardoor je vaker een vals-negatief resultaat krijgt. Ook is lactulose, in tegenstelling tot glucose, niet van invloed op de bloedsuikerspiegel en is daarom een betere keuze voor diabetici.
In Nederland zijn nog weinig laboratoria die de SIBO ademtest uitvoeren. SIBO testen worden dan ook (nog) niet geregeld toegepast door de huisarts. In Duitsland is echter een laboratorium gevestigd dat de SIBO testen ook voor Nederlandse consumenten beschikbaar stelt. Wij werken al lange tijd samen met dit lab, genaamd Sibolab, en hebben hier goede ervaringen mee. De SIBO ademtest kun je eenvoudig hier via hun website bestellen. De kosten van deze SIBO test bedragen zo’n 98 euro. Inbegrepen in deze kosten zijn het testpakket dat je thuis zult ontvangen en de analyse door het lab.
Om de SIBO test uit te voeren, dien je je goed voor te bereiden. Op het bijkomende instructieblad staan alle details voor hoe je dit aan kunt pakken. De voorbereiding houdt in dat je een week vóór de test de inname pauzeert van bepaalde supplementen, en de dagen vóór de test specifieke dieetrichtlijnen aanhoudt. Deze richtlijnen zijn bedoeld om zo min mogelijk resterende fermentatie te hebben van eerder gegeten voedingsmiddelen. Dit zou namelijk de testresultaten kunnen beïnvloeden.
Ben je goed voorbereid en wil je de SIBO ademtest uitvoeren, dan is het belangrijk de instructies stap voor stap te doorlopen. Als eerst zal je de suikeroplossing opdrinken en direct hierna de nulmeting afnemen. Vervolgens neem je om de 20 minuten een nieuw ademmonster af. Na 180 minuten zal het laatste monster worden genomen en ben je klaar met de test. De gevulde buisjes dien je te voorzien van alle benodigde informatie en kun je in de retourverpakking plaatsen. Deze stuur je via de post retour naar het lab voor verdere analyse. Ten slotte is het wachten op de uitslag die je via de mail zal ontvangen.
De uitslag van de SIBO test kun je thuis zelf interpreteren. In de uitslag wordt enige informatie gegeven voor het correct interpreteren van de test, maar voor verdere inzichten heb je meer specialistische kennis nodig. De uitslag geeft namelijk alleen aan of deze positief ofwel negatief is voor waterstof- en/of methaan-dominante SIBO. Je kunt aan de uitslag echter ook afleiden waar de gasproductie plaatsvindt, wat indicaties geeft voor de mogelijke oorzaak van de SIBO en zo ook gevolgen heeft voor het bepalen van de juiste behandelstrategie. In ons D.A.R.M. Programma leer je hier meer over.
Heb je een SIBO test uitgevoerd en bleek deze positief, dan is het belangrijk de juiste vervolgstappen te zetten. De juiste behandeling van SIBO kan namelijk leiden tot volledige oplossing van al je SIBO symptomen.
Een effectieve SIBO behandeling bestaat uit een gestructureerd behandelplan van specifieke dieetaanpassingen, gerichte suppletie en leefstijlinterventies. Als dit behandelplan nauw wordt opgevolgd, dan is de ervaring vaak dat de SIBO volledig herstelt en de klachten zich niet meer voor zullen doen. Dit zien wij dan ook vaak bij onze eigen cliënten in het D.A.R.M. Programma.
Als je hulp nodig hebt bij de SIBO behandeling, dan vind je in ons D.A.R.M. Programma een uitgebreide SIBO module waarmee je zelfstandig aan de slag kunt gaan met het aanpakken van jouw darmklachten. Mocht je toch graag hulp willen van een darmtherapeut, neem dan contact op met een van de therapeuten in ons therapeutennetwerk. Zij kunnen je helpen met het interpreteren van de uitslag en het opstellen van een behandelplan.
* Dit is een affiliatelink. Dat betekent dat wij een commissie ontvangen als je via deze link een test bestelt. Dat kost jou niks extra, maar zo help je ons wel :)
Geschreven door Emilia de Vries, oprichtster All Ways Healthy, orthomoleculair darmtherapeut, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO, aangesloten bij MBOG
50% Bijna klaar