Wanneer te veel bacteriën zich in de dunne darm bevinden, kunnen vervelende symptomen optreden. Deze aandoening noemen we SIBO: Small Intestinal Bacterial Overgrowth.
De meerderheid van deze bacteriën hoort eigenlijk thuis in de dikke darm, waar ze helpen bij het verteren van voedsel, het produceren van vitamines en het fermenteren van plantaardige vezels. Wanneer je een van de verschillende soorten SIBO hebt, beginnen die bacteriën je dunne darm te koloniseren. Daar vermenigvuldigen ze zich in grote hoeveelheden, waardoor problemen kunnen ontstaan. SIBO komt vaak voor bij mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS). In sommige gevallen kan het zelfs dé oorzaak zijn van de klachten en kan het aanpakken van de SIBO leiden tot significante verbetering in de kwaliteit van leven.
(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)
Bij SIBO scheiden de bacteriën in je dunne darm gassen uit die onder meer zorgen voor een pijnlijke opgeblazen buik. We kunnen drie soorten SIBO onderscheiden. Deze verschillen in het soort gas dat de bacteriën in de dunne darm produceren. Bij de drie soorten scheiden de koloniserende bacteriën respectievelijk waterstofgas, methaangas of waterstofsulfidegas uit. Voor het aantonen van waterstof- en methaangas-SIBO zijn al langere tijd SIBO ademtesten beschikbaar, maar voor waterstofsulfidegas is pas recentelijk een test beschikbaar gekomen.
Er zijn twee testen die SIBO kunnen diagnosticeren: een endoscopie met kweek en een ademtest op waterstof- of methaangas. SIBO kan niet gediagnosticeerd worden door de ontlasting te onderzoeken. Dit komt doordat je niet kunt bepalen of de bacteriën in de ontlasting afkomstig zijn uit de dikke of de dunne darm. De meest gebruikte methode om de diagnose te stellen is een SIBO ademtest die kijkt naar de productie van waterstof- en methaangas. Deze test biedt gedetailleerde en nauwkeurige informatie. Bovendien is een ademtest niet-invasief en goedkoop, in tegenstelling tot een endoscopie die wel invasief en relatief duur is.
Bij deze twee soorten SIBO produceren de bacteriën overtollige hoeveelheden waterstof- of methaangas (of een combinatie van beiden). Deze gassen worden niet door de mens zelf geproduceerd, maar zijn bijproducten van fermentatie van koolhydraten door de darmbacteriën. De SIBO ademtest wordt afgenomen nadat de patiënt een suikeroplossing (glucose/lactulose) heeft ingenomen. Analyse van de uitgeademde lucht toont aan welke gassen geproduceerd worden en geeft ook een beeld van de locatie en ernst van de SIBO.
Tot voor kort werd aangenomen dat er maar twee soorten SIBO bestonden, maar inmiddels weten we dat waterstofsulfidegas een derde soort is dat kan voorkomen. Waterstofsulfidegas wordt ook wel rotte-eieren-gas genoemd, vanwege de typische geur. In traditionele SIBO ademtesten wordt alleen waterstof- en methaangas gemeten, maar sinds kort is er een nieuwe test beschikbaar die ook waterstofsulfidegas kan aantonen. Voor nu is deze echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Europese laboratoria zijn hard bezig deze test ook in Europa beschikbaar te maken.
De symptomen van de verschillende soorten SIBO hangen af van welke soort er sprake is. In de gevallen waarbij de productie van methaangas dominant is, is de kans groot dat je last hebt van obstipatie. Wanneer de bacteriën vooral waterstofgas uitscheiden, is er vaker sprake van diarree. Bij een overmatige productie van waterstofsulfidegas is het beeld minder duidelijk en kan zowel diarree als obstipatie voorkomen.
Andere symptomen die bij alle drie de soorten SIBO kunnen voorkomen, zijn buikpijn, een opgeblazen buik, overmatige gasproductie (boeren, winderigheid), brandend maagzuur, misselijkheid, het gevoel vol te zitten of een gebrek aan eetlust.
Wil je meer te weten komen over SIBO en de aanpak hiervan, kijk dan naar ons D.A.R.M. Programma. In dit programma ontdek je hoe je aan de hand van ons uniek 4-stappenplan de onderliggende oorzaak van jouw SIBO symptomen kan achterhalen en aanpakken. Deze methode is gebaseerd op de meest recente wetenschap en onze klinische ervaring in het begeleiden van vele cliënten over de jaren heen. Geen darmklachten meer en een gezonde vertering, dat zijn de hoofddoelen van deze cursus. Ben je benieuwd naar onze methoden, dan zou je ook onze gratis masterclass kunnen volgen, waarin we aan de hand van praktische voorbeelden het D.A.R.M.-stappenplan aan je uitleggen.
Geschreven door Mats Laszlo, student Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.
50% Bijna klaar