LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Parasieten in de darmen: hoe test je dat?

parasieten testen May 01, 2024

Een parasiet in je darmen. Ik denk dat iedereen wel weet dat dit iets is dat je niet wilt en dat je zo snel mogelijk wilt verhelpen als het bij je vastgesteld is. 

Hieronder ontdek je wat parasieten precies zijn en hoe je eraan komt, welke parasieten het meest voorkomen bij de mens, hoe je op parasieten kunt testen door middel van deze parasieten test, en hoe je er weer vanaf komt.

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Wat zijn parasieten?

Een parasiet is per definitie eigenlijk een organisme dat voor zijn ontwikkeling gebruikmaakt van een gastheer. De gastheer is het mens of dier waarop of waarin de parasiet leeft. De parasiet voedt zich ten koste van deze gastheer en kan zich in de gastheer vermeerderen. 

Een infectie veroorzaakt door een parasiet wordt een parasitaire infectie genoemd.

Hoe kom je aan darmparasieten?

Darmparasieten bij mensen ontstaan in Nederland meestal doordat iemand op de een of andere manier de minuscule eitjes, cysten of larven van de parasiet heeft binnengekregen. Bij volwassenen kan dit bijvoorbeeld komen door contact met besmette oppervlakken zoals slecht gereinigde sanitaire voorzieningen of het nuttigen van besmet voedsel of water. Kinderen kunnen ook besmet raken door bijvoorbeeld het spelen in zandbakken waar een dier in ontlast heeft.

Om het risico op het oplopen van darmparasieten te verminderen, is het belangrijk om goede hygiënische praktijken te volgen, zoals het wassen van je handen met zeep en water na het toiletbezoek en voor het eten, het vermijden van het consumeren van onvoldoende gekookt of gewassen voedsel en ongezuiverd water en het vermijden van contact met besmette oppervlakken. 

Bovendien kan het verstandig zijn om je nagels altijd kort te houden zodat er zo min mogelijk vuiligheid onder de randjes van je nagels kan blijven hangen.

 

Welke parasieten komen het meeste voor bij mensen?

Je kan parasieten bij mensen verdelen in eencellige parasieten en meercellige parasieten. De eencellige parasieten die het meest voorkomen in Nederland zijn: 

Bij meercellige parasieten moet je meer denken aan:


Hoe ziet een parasiet eruit?

De eencellige parasieten zijn vaak alleen onder een microscoop zichtbaar. Ze zien er dan uit als ronde of langwerpige bewegende cellen (afhankelijk van welke parasiet het is). Je ziet ze niet terug in je ontlasting.

Meercellige parasieten zijn soms wel met het blote oog te zien in de ontlasting, vooral als ze in grotere aantallen aanwezig zijn. Aarsmaden zien er bijvoorbeeld uit als kleine witgele bewegende wormen in je poep en bij een lintworm kan je kleine witgele stukjes aantreffen. Deze stukjes zijn afgebroken segmenten van de achterkant van de lintworm. Meestal zijn ze één tot drie centimeter lang.  

 

Symptomen van parasieten in de darmen

Parasieten hoeven niet altijd klachten te geven. Een parasiet kan per toeval gevonden worden of doordat je wormpjes of stukjes lintworm in je ontlasting aantreft. 

Als er wél klachten zijn, kunnen dit symptomen van parasieten in je lichaam zijn (1,2):

De aarsmaden zijn hierop een uitzondering. Deze gaan vaak gepaard met opvallende jeuk bij de anus, met name ‘s nachts. 

 

Is een parasiet in je darmen gevaarlijk?

Een parasitaire infectie in je darmen hoeft niet per se ernstig te zijn. Als de infectie tijdig gevonden en behandeld wordt, kan je na de behandeling gewoon net zo gezond zijn als dat je voorheen was. 

Dat gezegd hebbende, wil je bij een verdenking op parasieten in je darmen wel gelijk medische hulp zoeken. Langdurige onbehandelde infecties kunnen namelijk wel lichamelijke en fysieke moeilijkheden met zich meebrengen (zoals groeiachterstand bij kinderen, bloedarmoede en cognitieve stoornissen) (3,4).


Testen op parasieten

Testen op eencellige parasieten wordt gedaan met een parasieten ontlastingstest zoals deze

Als je deze test bestelt, krijg je een pakketje met alle benodigheden opgestuurd. Het is de bedoeling dat je je ontlasting opvangt, zonder dat deze in contact is gekomen met urine of water. Dit moet op een maandag of dinsdag plaatsvinden in het geval van de test die wij aanraden. 

Vervolgens kan je met de afnamelepel van het toegestuurde monsterbuisje op drie verschillende plaatsen in de ontlasting monsters afnemen. Dit stop je dan in het monsterbuisje en deze sluit je af. Je kan het monster in de koelkast bewaren, om het op maandag of dinsdag naar het lab te sturen. 

Vervolgens wordt er gekeken of er parasieten aanwezig zijn door middel van een PCR-test. Om meercellige parasieten vast te stellen, wordt gevraagd naar de bevindingen van de patiënt (wat heb je gezien in de ontlasting?) en eventuele klachten. 

De uitslag van deze test kun je vinden via deze pagina. Voer hier het serie- en codenummer van je testpakket en je geboortedatum in. De nummers staan aan de binnen- of buitenkant van het testpakket. 

 

Je lichaam reinigen van parasieten

Een deel van de parasitaire infecties gaat vanzelf over. Soms wordt er dan alsnog een parasietdodend middel voorgeschreven om besmetting bij gezinsleden te voorkomen. Ook als de infectie niet vanzelf over gaat, worden er medicijnen voorgeschreven om de darmparasieten te bestrijden en te verwijderen. Bij lintwormen in de ontlasting worden er altijd medicijnen voorgeschreven en als je aarsmaden hebt, kan je zelf Mebendazol bij de apotheek halen. Neem bij twijfel altijd even contact op met een zorgprofessional.

 

Een uitkomst voor buikklachten

Ben je op zoek naar een test die een heleboel parasieten meeneemt of wil je achterhalen waar jouw vage buikklachten vandaan komen? Klik dan op deze pagina. Hier kan je betrouwbare ontlastingstesten vinden die wij bij All Ways Healthy aanraden, zoals deze parasieten test.

Als je benieuwd bent naar hoe je jouw maag- of darmklachten kunt herstellen met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen een scala aan klachten. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je stap voor stap van je buikklachten af kunt komen. Je komt erachter wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt volgen om structurele verbetering te zien in je spijsvertering. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 

Bronnen:

  1. Giardia lamblia - Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl)
  2. Blastocystis spp infectie - Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl)
  3. Haque R. (2007). Human intestinal parasites. Journal of health, population, and nutrition, 25(4), 387–391.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014/
  4. Guyatt H. (2000). Do intestinal nematodes affect productivity in adulthood?. Parasitology today (Personal ed.), 16(4), 153–158. https://www.cell.com/trends/parasitology/abstract/S0169-4758(99)01634-8


* In deze blog gebruiken we affiliatelinks. Dat houdt in dat wij een commissie krijgen als je een parasieten test bestelt bij onze partner Medivere.

 



Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

 

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?