Een opgeblazen buik na het eten is een vervelend en ongemakkelijk gevoel. Het kan veroorzaakt worden door een onderliggende oorzaak of door voedseltriggers zoals brood, bloemkool, bonen of ei. In deze blog gaan we dieper in op zowel onderliggende aandoeningen als deze vier voedingsmiddelen en bieden we effectieve tips voor verlichting.
(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)
Voordat we ingaan op specifieke voedingsmiddelen die een opgeblazen buik kunnen veroorzaken, is het belangrijk om te begrijpen wat de algemene oorzaken zijn. Een veelvoorkomende factor is de aanwezigheid van FODMAPs (fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen) in jouw dieet. Deze koolhydraten worden slecht opgenomen in de dunne darm en kunnen fermentatie in de dikke darm veroorzaken, wat leidt tot winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Omdat steeds meer mensen zich hier bewust van zijn, is het FODMAP dieet de laatste tijd populair geworden. Echter resulteert dit dieet niet altijd in een afname van je darmklachten, omdat het niet naar de onderliggende oorzaak ervan zoekt. Diëten die dat wel doen, zoals het D.A.R.M. dieet, kunnen daarom beter geschikt zijn als je van je opgeblazen buik af wil.
Onderliggende aandoeningen zoals SIBO, waarbij er een overgroei van darmbacteriën in de dunne darm is, of dysbiose, een disbalans tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in de darm, kunnen ook een opgeblazen buik veroorzaken (1).
Koolhydraten zijn een veelvoorkomende trigger voor een opgeblazen buik. Vooral voedsel met een hoog gehalte aan snelle koolhydraten en geraffineerde suikers zoals frisdranken, koek, snoep en wit brood, kunnen een groei van de candida schimmel in de darmen veroorzaken wat klachten zoals een opgeblazen buik kan geven (2, 3). Een candida test vind je hier. Vermindering van bewerkte voedingsmiddelen kan al voor veel verlichting zorgen.
Een andere reden waarom je specifiek last kan hebben van een opgeblazen buik na het eten van brood is doordat dit veel gluten bevat. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en haver, en het kan leiden tot ontstekingsreacties en schade aan de dunne darm bij mensen die hier gevoelig voor zijn.
Een kleine groep van de bevolking heeft coeliakie, een auto-immuunziekte waardoor het immuunsysteem heftig reageert op gluten en mensen last krijgen van een dikke buik, buikpijn of diarree. Alhoewel dit meestal al op een leeftijd tussen de 6 en 10 jaar wordt vastgesteld, zijn er nog steeds af en toe gevallen waarbij dit op latere leeftijd gebeurt (4).
Nog veel meer mensen hebben last van glutensensitiviteit. Hoewel de exacte mechanismen niet volledig begrepen zijn, lijkt het erop dat deze mensen negatief reageren op gluten zonder de auto-immuunreactie die kenmerkend is voor coeliakie.
‘Crucifere groenten’ zoals bloemkool, broccoli en spruitjes kunnen ook een opgeblazen gevoel veroorzaken. Deze groenten bevatten vezels en koolhydraten die fermentatie in de darm kunnen veroorzaken. Een tip is om deze groenten eerst goed te koken voordat je ze consumeert. Het kookproces kan de vezels afbreken en de verteerbaarheid verbeteren, waardoor de kans op een opgeblazen gevoel wordt verminderd.
Als je darmen zodanig gevoelig zijn dat je na het koken van deze groenten nog steeds last hebt van een opgeblazen buik, dan is het misschien beter om ze te vermijden.
Peulvruchten zoals bonen, linzen, kikkererwten en zelfs pinda’s bevatten koolhydraten (oligosacchariden) die bij sommige mensen gasvorming en een opgeblazen buik kunnen veroorzaken.
Het weken van bonen voor het koken of zelfs het kiemen ervan kan helpen om deze oligosacchariden af te breken en de verteerbaarheid te verbeteren. Dit kan een eenvoudige aanpassing zijn die grote verlichting kan bieden.
Ei-intolerantie is een van de meest voorkomende voedselintoleranties. Sommige mensen kunnen moeite hebben met het verteren van eiwitten in eieren, wat resulteert in een opgeblazen gevoel.
Als je regelmatig een opgeblazen buik hebt na het eten van eieren, kan het nuttig zijn om te overwegen of dit voedsel de boosdoener is. Experimenteer met het verminderen van je inname en probeer alternatieve eiwitbronnen om te zien of het je symptomen verlicht.
Naast het vermijden van specifieke voedingsmiddelen die een opgeblazen buik veroorzaken, hebben we 5 algemene tips verzameld die je opgeblazen buik kunnen verminderen:
Bronnen:
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.
50% Bijna klaar