In deze blog beantwoorden we veelgestelde vragen rondom het onderwerp diarree en zwangerschap. Is er een link tussen diarree en een miskraam? Is het normaal om last te hebben van diarree aan het begin van je zwangerschap? En aan het einde? Heb je na de bevalling juist last van diarree of constipatie? De antwoorden ontdek je hieronder.
(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)
Aan het begin van je zwangerschap, tijdens het eerste trimester, wordt je lichaam blootgesteld aan talloze hormonale veranderingen die de spijsvertering kunnen beïnvloeden. Bij sommige vrouwen uit zich dit in constipatie en bij andere in diarree. Bovendien kunnen prenatale vitamines en veranderingen in je voedingspatroon (omdat je bepaalde voedingsmiddelen vermijdt of niet kan verdragen) zorgen voor diarree.
Ben je rond de 4 of 5 of 6 weken zwanger en krijg je diarree, dan is dit dus niet gek. Voor deze tijd, of tijdens de innesteling, is het echter onwaarschijnlijk dat zwangerschapshormonen je diarree veroorzaken. Het kan er misschien wel op lijken als je een donkere innestelingsbloeding hebt.
Maar is diarree altijd een symptoom van zwangerschap? Dat niet per se, want stress, medicijnen, menstruatie, voeding, griep en sport kunnen ook een rol spelen.
Diarree in het derde trimester van je zwangerschap kan veroorzaakt worden door de druk van de foetus op de darmen, stress of spanning, of het kan een voorteken van een naderende bevalling zijn.
Wanneer jouw lichaam zich namelijk voorbereidt op de bevalling, komt het hormoon prostaglandine vrij. Prostaglandines zijn niet alleen verantwoordelijk voor het rijpen van de baarmoedermond en het op gang brengen van weeën, maar kunnen ook zorgen voor diarree.
Als je in de laatste weken van je zwangerschap zit (rond de 38 of 39 of 40 weken zwanger) en je krijgt ineens last van diarree, dan zou je kunnen checken of je ook last krijgt van toenemende rugpijn en of je een slijmprop of beetjes vruchtwater verliest. Dit zijn namelijk tekenen van een naderende bevalling.
Door de link tussen diarree en bevallingen, bestaat er een veelvoorkomende misvatting dat diarree ook een teken of een oorzaak van een miskraam kan zijn. Een miskraam wordt echter vaker herkend door bloedverlies en de oorzaak is meestal een genetische afwijking bij de embryo of foetus of andere medische complicaties.
Vrouwen ervaren soms wel diarree na een miskraam of na het gebruiken van misoprostol, wat gebruikt wordt om de embryo of foetus uit te drijven na een miskraam als dit niet natuurlijk gaat (1).
Na de bevalling kan het optreden van diarree een onverwachte uitdaging zijn voor nieuwe moeders. Hormonale schommelingen, stress, vermoeidheid en veranderingen in voedingspatronen kunnen allemaal bijdragen aan diarree na de zwangerschap.
Na de bevalling ben je meestal ook tijdelijk minder beweeglijk, zeker als je een keizersnede hebt gehad, wat er juist voor kan zorgen dat je last krijgt van obstipatie.
Aan welke kant van het ontlastingsspectrum jij eindigt, is afhankelijk van waar jij gevoelig voor bent. Het is sowieso in beide gevallen belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en voedingsmiddelen te vermijden die de darmen kunnen irriteren.
Het is belangrijk om op te merken dat diarree tijdens de zwangerschap meestal geen ernstig probleem is en vaak van voorbijgaande aard is. In de meeste gevallen kan diarree worden behandeld met zelfzorgmaatregelen of verdwijnt het vanzelf.
Echter, er zijn situaties waarin het verstandig is om medische hulp in te roepen bij diarree tijdens de zwangerschap. Hier zijn enkele richtlijnen wanneer je aan de bel moet trekken:
Ook tijdens de zwangerschap kan je alle tips volgen die we bespreken in de blog getiteld “Wat helpt tegen diarree?”.
Het enige punt van aandacht is dat je niet zomaar alle medicijnen tegen diarree kan gebruiken. Sommige zijn onveilig tijdens de zwangerschap en sommige zijn nog niet genoeg onderzocht om als ‘veilig’ beschouwd te worden. Raadpleeg dus altijd je zorgverlener als je denkt aan het gebruiken van diarreeremmers.
Heb je last van langdurige diarree en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder diarree) te krijgen.
In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische diarree zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je stap voor stap van je buikklachten af kunt komen, en hoe je erachter kunt komen wat bij jou de oorzaak is. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Bronnen:
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.
50% Bijna klaar