Medicijnen willen we vaak zo veel mogelijk voorkomen. Niet alleen omdat het slikken van pillen geen pretje is, maar ook omdat ze meestal de nodige bijwerkingen met zich meebrengen. Antibiotica zijn geen uitzondering op deze regel. Deze bacteriedodende middelen worden namelijk vaak geassocieerd met diarree.
(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)
Antibiotica zijn een groep medicijnen die bedoeld zijn voor het bestrijden van bacteriële infecties. Ze werken dus niet bij bijvoorbeeld griep veroorzaakt door een virus (omdat dit geen bacterie is) en ook niet bij hoofdpijn (omdat het geen pijnstiller is).
Het wordt wel regelmatig voorgeschreven bij een longontsteking of blaasontsteking.
Last krijgen van diarree na antibiotica kan je zeker gebeuren. Diarree staat bij antibiotica die vaak voorgeschreven wordt (zoals amoxicilline) namelijk geregistreerd als de meest voorkomende bijwerking. Het komt bij meer dan 10% van de gebruikers voor (1).
Antibiotic-associated diarrhea (AAD) verwijst naar diarree die optreedt als bijwerking van het gebruik van antibiotica. Hoewel antibiotica ‘kwaadaardige’ bacteriën doden, kunnen ze ook schadelijk zijn voor de gunstige bacteriën in de darmen.
Dit leidt tot een verstoring van het darmmicrobioom (het evenwicht van bacteriën die in onze darmen leven) en veroorzaakt mogelijke darmproblemen zoals diarree.
De duur van diarree na een antibioticakuur kan variëren. Sommige mensen ervaren slechts enkele dagen lichte diarree, terwijl anderen wekenlang last kunnen hebben.
In ernstige gevallen is het darmmicrobioom zodanig beschadigd dat je klachten blijft houden en het evenwicht van je darmen moet herstellen met bijvoorbeeld het D.A.R.M. Programma.
Hoewel antibiotica-geassocieerde diarree iedereen kan treffen die antibiotica gebruikt, zijn er bepaalde risicofactoren die het risico verhogen, waaronder:
Het voorkomen van antibiotica-geassocieerde diarree is een belangrijk doel van de gezondheidszorg, en er zijn verschillende strategieën die kunnen helpen, waaronder:
Heb je last van langdurige diarree en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder diarree) te krijgen.
In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische diarree zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je stap voor stap achter de oorzaak van je buikklachten kunt komen, en hoe je deze kunt aanpakken. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Bronnen:
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.
50% Bijna klaar