LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Chiazaad pudding in 3 eenvoudige stappen

darmdieet dieet Jan 06, 2024

Chiazaad pudding is een multi inzetbaar gerecht in je dieet: je kan het als ontbijt, dessert en/of tussendoortje eten. Het smaakt op elk moment van de dag!

Qua gezondheidsvoordelen is dit chia pudding recept ook een topper. Chiazaad bevat onder andere heel wat antioxidanten. Dit zijn stoffen die een ontstekingsremmende werking hebben. Die ontstekingsremmende werking van chiazaad wordt nog extra kracht bijgezet door de aanwezigheid van omega 3-vetzuren. Door hun ontstekingsremmende eigenschappen kunnen deze helpen bij het verminderen van darmontstekingen. Chiazaad kan om die redenen worden ingezet bij het herstel van een lekkende darm

Chiazaad bevat ook veel vezels. Deze geven een verzadigend gevoel en zijn bovendien ook essentieel voor een gezonde darmfunctie. Ze bevorderen de groei van gunstige darmbacteriën en kunnen ontstekingen verminderen. Bovendien werken ze ondersteunend bij obstipatie

Er zijn ook verschillende recepten met chiazaad opgenomen in het D.A.R.M. Dieet. Het D.A.R.M. dieet is een uniek dieet dat Emilia de Vries ontwikkelde om mensen met prikkelbaredarmklachten te helpen. Het dieet maakt deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en is bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.

Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:
1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.

Veel mensen ervaren snel vermindering van symptomen wanneer ze starten met dit dieet. Wil je meer informatie over het D.A.R.M. dieet? Klik dan hier.

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 150 ml glutenvrije havermelk 
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille extract
  • Snufje ongeraffineerd zeezout
  • Topping naar keuze: noten, kokosrasp, granaatappelpitjes en/of blauwe bessen (optioneel)

 

Bereidingswijze van deze chiazaad pudding

  1. Doe de chiazaden, de havermelk, de ahornsiroop, het vanille extract, het snufje zeezout in een kom en roer zeer goed om. Blijf roeren tot alle chiazaden gelijkmatig verdeeld zijn. Laat het geheel 10 minuten staan en roer vervolgens nogmaals om. Het mengsel mag geen klonten meer vertonen.
  2. Dek de pudding af en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast. Idealiter laat je deze echter best een volledige nacht in de koelkast staan. 
  3. Haal de chiapudding uit de koelkast en voeg optioneel een topping naar keuze toe zoals bijvoorbeeld noten, kokosrasp, granaatappelpitjes en/of blauwe bessen.

 

Waar vind je de ingrediënten van deze chiazaad pudding?

Chiazaad vind je zowel online als in de supermarkten. Online kan je ze bijvoorbeeld kopen op de site van de notenshop.nl. of pit-pit.com. Ook in supermarkten als Ekoplaza, Albert Heijn en Jumbo vind je chiazaad. 

 

Mijn chia pudding wordt niet dik; wat nu?

Als je chia pudding niet dik wordt, dan ligt dat wellicht aan het feit dat je het mengsel niet hard genoeg en niet lang genoeg hebt geroerd. Je zou het roeren in 2 keer kunnen doen: laat het mengsel na 1 roerbeurt 10 minuten staan en roer vervolgens het geheel nog eens door. Het mengsel mag geen klonten meer bevatten. 

Een andere manier om je chiazaad pudding goed geroerd te krijgen is om alle ingrediënten samen in een blender te doen en deze op die manier te mixen tot een glad geheel. 

Als je chiazaad pudding te dik is, voeg dan wat extra havermelk toe. 

 

Is chiazaad gezond?

Ja, chiazaad is gezond. Deze kleine zaadjes zijn heel erg voedzaam. Ze bevatten vezels, eiwitten en ook gezonde vetten in de vorm van omega 3-vetzuren. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitamines B en C, calcium, magnesium, zink en fosfor. 

 

Waar is chiazaad goed voor?

Chiazaad is heel voedzaam en kent vele gezondheidsvoordelen. Het bevat antioxidanten en omega 3-vetzuren en deze hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevatten ze ook eiwitten die dan weer interessant zijn als bouwstof voor onder andere de darmwand. Chiazaad is bovendien zeer vezelrijk wat bijdraagt aan een vlotte stoelgang en een goede darmgezondheid. 

De nadelen van chiazaad

Wanneer je te veel rauw chiazaad eet, dan kan dit leiden tot darmklachten zoals verstopping. De rauwe zaden gaan in je darmen opzwellen en als je niet genoeg vocht in je darmen hebt, dan kan dat klachten geven. Als je de chiazaad echter van tevoren weekt, dan krijg je deze problemen niet. Het chiazaad zwelt immers al op door het vocht. Op die manier helpen ze zelfs bij darmklachten zoals constipatie

In het D.A.R.M. Programma staan verschillende recepten met chiazaad. Hierbij gaat het steeds over de geweekte chiazaden, niet de rauwe variant. 

 

Kun je met chiazaad afvallen?

Ja, je kunt met chiazaad afvallen. Chiazaad neemt veel vocht op. Op deze manier geven ze je dus een verzadigend gevoel. Dat maakt dat je minder snel naar tussendoortjes grijpt. Op die manier ondersteunen chiazaden je om je optimale gewicht te behouden. Het is natuurlijk wel belangrijk om chiazaad te combineren met andere gezonde voedingsmiddelen om tot een voedzaam gerecht te komen. Neem bij twijfels altijd contact op met een professional.

 

Hoeveel gram chiazaad kun je per dag nemen?

Om optimaal te kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen van chiazaad is het aangewezen om de hoeveelheid te beperken tot 3 eetlepels per dag. 

 

Kan je chiazaad ook gebruiken als eivervanger? 

Ja, je kan chiazaad ook gebruiken als eivervanger. Om 1 ei te vervangen heb je 1 eetlepel chiazaad nodig en 4 eetlepels water. Je maakt het chiazaad ei door 4 eetlepels water in een kom te doen met 1 eetlepel chiazaad. Roer om en laat het mengsel staan voor ongeveer 10 minuten tot een gel ontstaat. Dan is het klaar om als vervanger voor ei in een gerecht te gebruiken. 

 

Waar komt chiazaad vandaan?

Chiazaden komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze maakten een belangrijk onderdeel uit van het voedingspatroon van de Azteken- en Maya-cultuur.

 


Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy.

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?