In de wereld van microbiologie en menselijke gezondheid is er één gist/schimmel die veel aandacht heeft gekregen: Candida. Hoewel Candida van nature in ons lichaam voorkomt, kan het soms problematisch worden en verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.
In deze blog zullen we de rol van Candida in onze gezondheid onderzoeken, inclusief wat het is, hoe je het kunt krijgen, symptomen van een Candida overgroei in de darmen, hoe het wordt getest, behandelingen en zelfs een dieet dat kan helpen bij het beheersen van Candida infecties.
Als je op zoek bent naar een goede Candida test, dan raden wij deze test aan.* Of ga naar deze pagina voor een overzicht van alle testen die wij aanraden.
(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)
Candida is een familie van gistachtige schimmels. Deze schimmelgroep is bij de mens van nature in kleine hoeveelheden aanwezig in of op de huid, darmen, mond, tong, urinewegen en vagina.
Wanneer we het over Candida in de darmen of een Candida overgroei hebben, gaat het meestal over één specifieke soort uit de groep, Candida albicans, omdat deze de meest voorkomende is (1).
Er zijn ook andere soorten zoals Candida glabrata, Candida krusei, Candida parapsilosis en Candida tropicalis.
Onder normale omstandigheden is Candida aanwezig in je lichaam, zonder dat het klachten veroorzaakt. Als de omstandigheden in je lichaam veranderen, kan Candida zich snel vermenigvuldigen. Als dit gebeurt, spreek je van een Candida schimmelinfectie, wat wel klachten kan geven.
Veranderingen die de oorzaak kunnen zijn van een Candida overgroei zijn:
Nee, Candida is geen besmettelijke infectie. Candida komt van nature voor in ons darmstelsel, maar vormt alleen problemen als het in overmatige hoeveelheden aanwezig is.
Een overgroei aan Candida in de darmen wordt ook wel het Candida Syndroom genoemd door alternatieve behandelaars. Klachten die bij dit Candida Syndroom zouden optreden, zijn:
Ook voedselintoleranties en voedselallergieën worden soms in verband gebracht met het Candida Syndroom (7).
De reguliere geneeskunde en de Maag Lever Darm Stichting erkennen het bestaan van het Candida syndroom of een Candida infectie in de darm niet in verband met een tekort aan wetenschappelijk bewijs dat een grotere hoeveelheid Candida in de darmen klachten kan veroorzaken (6). Hierdoor is er dan ook geen officieel rijtje aan klachten of goed bestudeerd werkingsmechanisme van Candida overgroei te vinden.
Aangezien de reguliere geneeskunde het Candida Syndroom niet erkent, kan het ook lastig worden om van bijvoorbeeld je huisarts een test voor het aantonen van Candida overgroei in de darmen te krijgen.
Denk je toch dat hier misschien sprake van zou kunnen zijn? Dan kun je hier een Candida test bestellen.
Voor deze test dien je ongeveer 25 ml van je ochtendurine op te vangen in een plasbekertje, om deze vervolgens over te gieten in een buisje en deze op te sturen naar het laboratorium. In de handleiding die bij de test gevoegd wordt, staan de exacte stappen beschreven en vind je een lijst met voedingsmiddelen die je de dag voor de monsterafname moet vermijden en medicijnen die je twee dagen van tevoren kan stoppen (mits dit is goedgekeurd door je arts).
In het lab wordt het gehalte aan D-Arbinitol bepaald. Deze suikeralcohol is een marker voor de hoeveelheid schimmelgroei in de dunne darm.
Naast deze Candida test vind je op deze pagina nog meer testen voor SIBO, voedselintoleranties en meer, die je zelf kunt aanschaffen.
Candida infecties van de mond, tong, vagina etc. worden altijd door de huisarts behandeld door een schimmeldodend middel. Bij Candida overgroei in de darmen is dit niet het geval, want er is simpelweg niet genoeg wetenschappelijk bewijs verzameld dat dit verbetering van klachten geeft.
Niet-reguliere behandelaars schrijven na het vaststellen van Candida vaak een anti-Candida-dieet voor om het te bestrijden. Ook hier zijn niet veel wetenschappelijke artikelen over geschreven, maar er zijn wel vele positieve verhalen van cliënten die dit uit hebben geprobeerd te vinden. Een slecht voedingspatroon kan namelijk een van de oorzaken zijn van de overgroei.
Een dergelijk dieet moet echter wel wetenschappelijk onderbouwd en gestructureerd zijn. Je zou daarom de low-carb tips en voedingsstrategieën van het D.A.R.M. dieet kunnen uitproberen. Aangezien Candida zich voedt met koolhydraten, zal deze minder goed in je darmen kunnen leven als je low-carb eet. En door de invloeden van het D.A.R.M. dieet eet je darmvriendelijk, met als doel om zo weinig mogelijk klachten te ervaren.
Met deze holistische benadering van darmgezondheid kun je in vier stappen een scala aan klachten zoals buikpijn, winderigheid en een opgeblazen buik verminderen of zelfs oplossen. We hebben inmiddels al meer dan 2500 mensen hiermee geholpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia je zien hoe je stap voor stap van je buikklachten af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je moet volgen om structurele verbetering te zien in je spijsvertering. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Bronnen:
* In deze blog gebruiken we affiliatelinks. Dat houdt in dat wij een commissie krijgen als je een candida test bestelt bij onze partner Medivere.
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.
50% Bijna klaar