LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Buikpijn en zwanger: een duidelijke uitleg per trimester

buikpijn zwanger Oct 22, 2024

Veel vrouwen ervaren op enig moment tijdens hun zwangerschap buikpijn. Dit kan uiteenlopen van lichte krampen tot scherpe, stekende pijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle buikpijn tijdens de zwangerschap gevaarlijk is. In veel gevallen is het een normaal onderdeel van de veranderingen die je lichaam ondergaat om ruimte te maken voor je groeiende baby.

Echter, er zijn ook situaties waarin buikpijn een teken kan zijn van een ernstiger probleem, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam. Daarom is het belangrijk om te weten wat de mogelijke oorzaken van buikpijn zijn in elk trimester en wanneer je je zorgen moet maken.

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Buikpijn aan het begin van je zwangerschap: het eerste trimester

Tijdens het eerste trimester kunnen vrouwen verschillende soorten buikpijn ervaren. Veel van deze pijnen zijn gerelateerd aan de hormonale veranderingen en de fysieke aanpassingen van je lichaam aan de zwangerschap.

 

Buikpijn tijdens de eerste weken

  • Buikpijn 4-6 weken zwanger: Als je net zwanger bent, tussen de 4 en 6 weken, kan buikpijn vaak worden toegeschreven aan de innesteling van de eicel in de baarmoederwand. Dit kan leiden tot lichte krampen die vergelijkbaar zijn met de buikpijn in de onderbuik die je voelt tijdens de menstruatie. Hoewel deze pijn normaal is, kan de lage buikpijn verontrustend zijn als het gepaard gaat met bloedverlies
  • Buikpijn 5-7 weken zwanger: Dit is vaak het moment waarop de baarmoeder begint te groeien. Dit kan gepaard gaan met een trekkend of gespannen gevoel in de onderbuik. Deze pijn wordt soms omschreven als een zeurende pijn die komt en gaat.
  • Buikpijn 8-12 weken zwanger: Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen de ligamenten die de baarmoeder ondersteunen, uitrekken. Dit kan leiden tot zogenaamde ‘bandenpijn’. Deze pijn wordt vaak gevoeld in de onderbuik of de liesstreek en kan variëren van mild tot scherp.

 

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel lichte krampen vaak normaal zijn, is hevige pijn die gepaard gaat met bloedingen, reden tot bezorgdheid. Dit kan wijzen op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder heeft genesteld. Bij dergelijke symptomen is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

 

Buikpijn in het tweede trimester

Het tweede trimester wordt vaak gezien als het ‘makkelijke’ trimester, maar ook in deze periode kunnen vrouwen buikpijn ervaren. Dit komt vaak door de groei van de baarmoeder, bandenpijn en de aanpassing van het lichaam aan de groei van de baby.

 

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel de meeste buikpijn in het tweede trimester normaal is, moet je alert zijn op pijn die gepaard gaat met bloedverlies, koorts, of een branderig gevoel tijdens het plassen. Dit kunnen tekenen zijn van een infectie of vroegtijdige weeën. Raadpleeg altijd je verloskundige als je onzeker bent over je symptomen.



Buikpijn aan het einde van je zwangerschap: het derde trimester

In het derde trimester kunnen de oorzaken van buikpijn variëren van ligamentpijn tot weeën. Het is ook de periode waarin vrouwen vaak last hebben van Braxton-Hicks contracties, ook wel ‘oefenweeën’ genoemd.

 

Buikpijn door Braxton-Hicks contracties

  • Buikpijn 30-40 weken zwanger: Braxton-Hicks contracties kunnen rond deze tijd beginnen en voelen als een strakke band om de buik. Ze zijn onregelmatig en meestal niet pijnlijk, maar kunnen wel voor ongemak zorgen. Het is de manier van je lichaam om zich voor te bereiden op de bevalling.
  • Buikpijn 37-40 weken zwanger: In de laatste weken van de zwangerschap kunnen Braxton-Hicks contracties intenser worden, wat soms kan leiden tot verwarring met echte weeën. Als de pijn echter regelmatig wordt en toeneemt in intensiteit, kan dit een teken zijn dat de bevalling begint.

 

Wanneer moet je je zorgen maken?

In het derde trimester moet je onmiddellijk medische hulp zoeken als je buikpijn hebt die gepaard gaat met vaginale bloedingen, hevige pijn die niet weggaat, of als je minder beweging van je baby voelt. Dit kunnen tekenen zijn van placentaproblemen of vroeggeboorte.

 

Aanhoudende buikpijn na de bevalling

Buikpijn na de bevalling komt vaak voor, voornamelijk de eerste weken. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van naweeën, samentrekkingen van de baarmoeder terwijl deze terugkeert naar haar normale grootte. Dit duurt meestal tot 3 of 4 dagen na de bevalling, en kan intenser zijn als je al vaker zwanger bent geweest. Na ongeveer 6 weken zou je baarmoeder volledig hersteld moeten zijn.

 

Buikpijn na een keizersnede

Na een keizersnede kan de pijn intens zijn vanwege de incisie in de buikwand. Het is normaal om pijn en ongemak te voelen in het operatiegebied gedurende enkele weken na de bevalling. Rond de 3 weken na de bevalling zou de wondpijn een stuk beter moeten zijn.

 

Wanneer moet je je zorgen maken?

Aanhoudende, hevige pijn die niet verbetert, koorts, of pusvorming bij de incisie kan wijzen op een infectie. In dat geval moet je direct contact opnemen met je arts.



Aanhoudende buikpijn na abortus

Het is belangrijk om te weten dat het normaal is om enige buikpijn of krampen te ervaren na een abortusbehandeling, vooral in de eerste paar dagen. Ook kun je last hebben van licht bloedverlies en vermoeidheid. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen een week of twee. 

 

Buikpijn na miskraam

Een miskraam gaat vaak gepaard met ongeveer dezelfde klachten als een abortie die ook dagen tot twee weken aanwezig kunnen zijn. Om nog maar te zwijgen over wat de emotionele stress van het verliezen van een zwangerschap, of dit nou door abortus of een miskraam is, met je lichaam kan doen.

 

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als de pijn na een miskraam of abortus hevig is, als er symptomen zoals koorts of hevige bloedingen optreden, of als de klachten langer dan twee weken aanhouden, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Dit kan wijzen op een incomplete miskraam of een infectie.

 

Wat helpt tegen buikpijn?

Heb je last van aanhoudende buikpijn, ook buiten je zwangerschap om, en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder buikpijn) te krijgen. 

In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische buikpijn zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je erachter kunt komen wat de oorzaak is van jouw buikklachten, en hoe je deze stap voor stap kunt aanpakken. Klik hier om de masterclass te bekijken.

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?