LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Buikpijn door schimmelinfectie: wat kun je doen?

buikpijn Nov 17, 2024

Schimmels spelen een rol in ons dagelijks leven, zowel in ons lichaam als in onze omgeving. Ze zijn verantwoordelijk voor de afbraak van organisch materiaal en hebben in sommige gevallen zelfs een positieve rol in ons lichaam. 

Echter, als ze uit balans raken of als we in contact komen met schadelijke soorten, kunnen ze voor vervelende symptomen zorgen, zoals buikpijn

In deze blog bespreken we wat er gebeurt als je schimmel eet, wanneer je een beschimmeld product weg moet gooien en hoe je een schimmelinfectie in je buik kan herkennen. 

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Beschimmeld brood gegeten en buikpijn

Een van de meest voorkomende scenario's waarbij mensen in aanraking komen met schimmels, is het eten van beschimmeld voedsel, zoals brood. Iedereen heeft weleens per ongeluk een hap genomen van brood waarop zich schimmel had gevormd. Meestal merk je de schimmel pas als je de muffe geur ruikt of als je de groene of zwarte vlekken op het brood ziet. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je beschimmeld brood eet?

Hoewel niet alle schimmels gevaarlijk zijn, zijn sommige schimmelsoorten wel degelijk schadelijk voor de gezondheid. Ze kunnen bepaalde soorten mycotoxinen produceren, giftige stoffen die door schimmels worden aangemaakt en die schadelijk kunnen zijn voor mensen. Als je per ongeluk beschimmeld brood hebt gegeten, kun je binnen enkele uren buikpijn ervaren. Als je een grote hoeveelheid van een giftige schimmel binnen hebt gekregen, kan je ook last krijgen van misselijkheid, braken of diarree. Dit is een teken dat je lichaam de giftige stoffen probeert te verwijderen.

Lang niet elke blootstelling aan schimmel leidt tot ernstige gezondheidsproblemen, maar regelmatig beschimmeld voedsel consumeren kan op de lange termijn leiden tot chronische gezondheidsklachten 



Kan ik schimmel wegsnijden?

De vuistregel om te bepalen of het wegsnijden van een stukje schimmel voldoende is of dat je het hele product weg moet gooien luidt: bij harde voedingsmiddelen (zoals kaas en wortelen) kan je het plekje (plus 1 cm) wegsnijden, want de schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar bij zachte voedingsmiddelen (zoals yoghurt, brood en jam) is het lastig om te bepalen tot in hoeverre de schimmel is doorgedrongen, en kan je het product beter weggooien (1).

 

Symptomen van schimmelinfecties in het maag-darmkanaal

Schimmels kunnen niet alleen op producten, maar ook in de darmen leven. Als schimmels zich in overmaat in de darmen bevinden, kunnen ze symptomen veroorzaken. Naast buikpijn kunnen de volgende symptomen wijzen op een schimmelinfectie in het maag-darmkanaal:

 Als je vermoedt dat je een schimmelinfectie hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts voor een juiste diagnose en behandeling.



Preventie van schimmelinfecties in de darmen

Het voorkomen van schimmelinfecties in de darmen begint bij een gezond immuunsysteem en een evenwichtige levensstijl. Hier zijn enkele tips om schimmelovergroei te voorkomen:

  1. Gezonde voeding: Vermijd overmatige consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten, omdat schimmels zoals candida zich voeden met suiker. Kies in plaats daarvan voor een dieet rijk aan vezels, groenten en gezonde vetten.
  2. Probiotica: Het nemen van probiotica kan helpen om de balans van goede bacteriën in je darmen te behouden. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, kefir, en kombucha kunnen ook bijdragen aan een gezond darmmicrobioom.
  3. Hygiëne: Goede persoonlijke hygiëne, zoals het regelmatig wassen van je handen en het schoonhouden van keukengerei en oppervlakken, kan de kans op blootstelling aan schadelijke schimmels verminderen.
  4. Vermijd antibiotica wanneer onnodig: Hoewel antibiotica nuttig zijn bij bacteriële infecties, kunnen ze ook het darmmicrobioom verstoren. Gebruik antibiotica alleen wanneer ze echt nodig zijn en volg altijd de instructies van je arts.

 

Wat te doen tegen buikpijn?

Heb je last van aanhoudende buikpijn en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder buikpijn) te krijgen. 

In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische buikpijn zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je erachter kunt komen wat de oorzaak is van je buiklachten, en hoe je hier stap voor stap vanaf kunt komen. Klik hier om de masterclass te bekijken.



Bronnen:

  1. Schimmels | Voedingscentrum

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?