LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Wat te doen tegen buikpijn: 9 praktische tips

buik pijn sibo May 05, 2023

Last van buikpijn en benieuwd wat je eraan kunt doen? In dit artikel ontdek je hoe je jouw buikpijn kunt aanpakken en mogelijk zelfs voorkomen. We bespreken onder andere:

  • Wat zijn de verschillende oorzaken van buikpijn?
  • Welke testen kun je doen bij buikpijn?
  • Praktische tips bij buikpijn
  • Hoe je op een gestructureerde manier van buikpijn af kunt komen

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je darmklachten op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Hoe ontstaat buikpijn? 

Buikpijn ontstaat door verschillende factoren die invloed hebben op het spijsverteringsstelsel en andere organen in de buikholte. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

Ook stress kan een rol spelen bij het veroorzaken van buikpijn. De pijn kun je voelen in verschillende delen van de buik, zoals de onderbuik, bovenbuik of rond de navel. Het is belangrijk om te weten waar de pijn precies zit en hoe het voelt, zodat je erachter kunt komen wat de oorzaak is en wat je eraan kunt doen.

 

5 oorzaken van buikpijn 

De oorzaken van buikpijn variëren enorm. Het is belangrijk om te begrijpen dat buikpijn niet altijd ernstig is, maar het kan wel een signaal zijn van een onderliggend probleem. Als je weet wat de mogelijke oorzaken zijn, dan helpt dat bij het vinden van de juiste behandeling en het voorkomen van toekomstige klachten. Hieronder gaan we iets dieper in op 5 verschillende oorzaken van buikpijn.

 

Buikpijn na eten

Buikpijn na het eten kan vervelend zijn en diverse oorzaken hebben. Soms ligt het aan te veel of te snel eten, waardoor je maag moeite heeft met verteren. Het kan ook komen door bepaalde voedingsmiddelen, zoals pittig of vet eten, die je maag irriteren. In sommige gevallen is er sprake van een voedselintolerantie, zoals lactose- of glutenintolerantie. Dit kan worden vastgesteld door je huisarts. Om buikpijn na het eten te verminderen, is het belangrijk om rustig te eten, goed te kauwen en je voedingspatroon aan te passen als je merkt dat bepaalde voedingsmiddelen klachten veroorzaken.

 

Buikpijn & zwanger

Buikpijn en zwanger zijn kan vaak samengaan. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam, en dit kan leiden tot ongemak en buikpijn. Het kan bijvoorbeeld komen door de groeiende baarmoeder die op je organen drukt. Ook hormonale veranderingen kunnen bijdragen aan buikpijn. Licht krampen en een opgeblazen buik zijn meestal normaal. Toch is het belangrijk om bij aanhoudende of hevige buikpijn tijdens de zwangerschap contact op te nemen met je arts of verloskundige, omdat dit soms op complicaties kan wijzen.

 

Buikpijn door stress

Buikpijn door stress is een veelvoorkomend probleem. Stress heeft invloed op je lichaam en geest, en kan leiden tot lichamelijke klachten zoals buikpijn. Wanneer je gestrest bent, kunnen je darmen gevoeliger worden en sneller reageren op prikkels. Dit kan leiden tot krampen, een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Om buikpijn door stress te verminderen, is het belangrijk om te leren omgaan met stressvolle situaties. Ontspanningstechnieken, zoals nervus vagus oefeningen of mindfulness, kunnen helpen om stress te verminderen en buikpijn te verlichten.

 

Buikpijn na ontlasting

Buikpijn na ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het een gevolg van obstipatie of diarree, waarbij de darmen hard moeten werken om de ontlasting te verwerken. Dit kan leiden tot krampen en pijn. Andere oorzaken zijn aambeien, scheurtjes of ontstekingen in het darmkanaal. Om buikpijn na ontlasting te verlichten, is het belangrijk om voldoende vezels te eten, gehydrateerd te blijven en regelmatig te bewegen. 

 

Buikpijn & ongesteld

Buikpijn en ongesteld zijn gaan vaak hand in hand. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder. Deze samentrekkingen helpen bij het afstoten van het baarmoederslijmvlies. Hormonen spelen hierbij een grote rol. Vrouwen kunnen dan last krijgen van krampen, steken of een zeurende pijn in de onderbuik. Warmte kan hierbij verlichting bieden, zoals een kruik of warm bad. 

 

Buikpijn test: bestaat die? 

Een buikpijn test kan helpen om de oorzaak van buikpijn te achterhalen. Er zijn verschillende soorten testen, zoals een SIBO test en een uitgebreid ontlastingsonderzoek. Een SIBO test controleert op overgroei van bacteriën in de dunne darm. Dit kan namelijk leiden tot buikpijn, een opgeblazen buik en andere spijsverteringsproblemen. 

Een uitgebreid ontlastingsonderzoek is een andere nuttige test bij het diagnosticeren van onderliggende aandoeningen. Dit onderzoek analyseert je ontlasting op verschillende aspecten, zoals de aanwezigheid van bacteriën, parasieten, schimmels, ontstekingsmarkers en de spijsverteringsfunctie. Het helpt om een beter beeld te krijgen van wat er in je darmen gebeurt en om een gericht behandelplan op te stellen.


Buikpijn: wat te doen? 

Als je last hebt van buikpijn, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je klachten te verlichten. Ten eerste kan het aanpassen van je voeding helpen. Probeer kleinere, lichtere maaltijden te eten en vermijd zware, vette gerechten die buikpijn na het eten kunnen verergeren. Zorg voor voldoende vezels, maar bouw dit langzaam op om een opgeblazen buik te voorkomen. Suppletie kan ook nuttig zijn. Zo kan een supplement met spijsverteringsenzymen de algehele vertering ondersteunen en zo mogelijk ook bijdragen aan het verminderen van buikpijn.

Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan je leefstijl. Stress kan een grote rol spelen bij buikpijn, dus probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen om buikpijn door stress te verminderen. Zorg daarnaast voor voldoende slaap en lichaamsbeweging om je algehele welzijn te verbeteren.

 

Praktische buikpijn tips

Bij buikpijn zijn er verschillende praktische tips die je kunt toepassen om je klachten te verlichten of zelfs te voorkomen: 

  1. Op het gebied van voeding kun je kiezen voor lichte, makkelijk verteerbare maaltijden zoals soepen, rijst en gestoomde groenten. 
  2. Wees voorzichtig met gasvormende groenten zoals kool, spruitjes en uien. 
  3. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.
  4. Vermijd koolzuurhoudende dranken die een opgeblazen buik kunnen veroorzaken.
  5. Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende werking op het maag-darmkanaal.
  6. Gemberthee kan misselijkheid en krampen verminderen.
  7. Pepermuntolie in capsules of als thee kan helpen bij een opgeblazen buik en darmkrampen.
  8. Probeer rustig te blijven en adem diep in en uit om je lichaam te helpen ontspannen.
  9. Ten slotte kunnen warmtekussens of een warme kruik op je buik ontspanning bieden en buikpijn verlichten. 


Buikpijn stoppen met een gestructureerde aanpak 

Als je genoeg hebt van je buikpijn na het eten en buikpijn door stress, dan biedt ons D.A.R.M. Programma een gestructureerde manier om je darmklachten aan te pakken. Met dit programma leer je de oorzaken van je klachten te herkennen, en krijg je handvatten om je darmgezondheid te verbeteren. We hebben inmiddels al meer dan 2500 klanten mogen helpen.

Het D.A.R.M. Programma helpt je bij het maken van de juiste voedingskeuzes, het omgaan met stress en het toepassen van eenvoudige maar nuttige leefstijlveranderingen. Dit alles om een einde te maken aan je buikpijn en je algehele welzijn te verbeteren. Ontdek hier wat het D.A.R.M. Programma voor jou kan betekenen of bekijk eerst onze gratis online masterclass om erachter te komen hoe jij in 4 stappen weer gezonde darmen kunt krijgen.

 


Geschreven door Mats Laszlo, student Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?