LOGIN GRATIS MASTERCLASS

10 feiten die je nog niet wist over je darmen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar onze darmen. De interesse vanuit de consument is de afgelopen jaren ook flink gestegen.

Vooral de werking van dit interessante orgaan is populair. Zo is het boek 'De Mooie Voedselmachine' van Giulia Enders in Nederland een groot succes, en ook 'De Poepdokter' van Nienke Tode-Gottenbos vliegt over de toonbank.

Omdat de algemene kennis over de darmen in Nederland dus aan het toenemen is, is het leuk om een stapje dieper te gaan.

Om deze reden zet ik hier de wat minder bekende, maar wel zeer interessante feitjes over de darmen op een rij:

01. Je darmen maken meer neurotransmitters dan je hersenen. Je darmen bevatten 95% van je neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stofjes die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van je gemoedstoestand. Problemen in je darmen kunnen daardoor leiden tot een disbalans van neurotransmitters, waardoor geestelijke klachten als depressie kunnen ontstaan.


02. Wanneer de nervus vagus is doorgesneden (de zenuw die de hersenen met het spijsverteringsstelsel verbindt), kunnen de darmen nog prima zelf functioneren. Dit zenuwstelsel van de darmen wordt het "enterische zenuwstelsel" genoemd. Om deze reden worden de darmen ook wel worden gezien als "the second brain".


03. Rond de 80% van je immuunsysteem komt uit je darmen. Vaak is een ongezond darmmilieu het startpunt voor de ontwikkeling van een auto-immuunziekte, een proces waarbij je immuunsysteem je eigen lichaamscellen verwart met een lichaamsvreemde indringer.


04. Autisme is gelinkt aan een verslechterde darmflora. In 9 van de 10 gevallen blijkt dat autistische mensen één of meerdere verstoringen hebben in hun darmen, zoals bijvoorbeeld lekkende darm, prikkelbare darm syndroom, SIBO of een darmfloradysbiose.


05. Papaya is een fruit die een kalmerend effect op het hele spijsverteringsstelsel heeft. Ook zitten papayazaadjes vol met verteringsenzymen die helpen je voeding te splitsen.


06. De eerste boost aan goede probiotica ontstaat bij de geboorte als de baby het geboortekanaal verlaat. De vaginale flora van de moeder zorgt voor essentiële probiotica die de baby nodig heeft. Om deze reden krijgen baby's die geboren worden met een keizersnede steeds vaker een "vaginale swap", waarbij er wat vaginale flora van de moeder wordt aangebracht op de lippen van het kindje.


07. Fecestransplantaties is sinds 2013 opgenomen in nationale en internationale ziekenhuisrichtlijnen. Een fecestransplantatie is een proces waarbij ontlasting van een gezonde persoon wordt gedoneerd aan een persoon met darmklachten. Uit onderzoek bleek dat het effectief is tegen hardnekkige darmklachten die veroorzaakt worden door de bacterie Clostridium Difficile.


08. Vitamine B12 wordt onder andere gemaakt door goede darmbacteriën in het laatste stuk van de dunne darm, het ileum. Hier wordt de B12 geproduceerd en geabsorbeerd. Onvoldoende goede darmflora (bijv. door chronische darmklachten) kan ervoor zorgen dat je B12-productie afneemt.


09. Wat je eet, heeft een enorme invloed op de samenstelling van je microbioom. Als je slechts een aantal weken een afwijkend dieet eet, heeft dit al meetbaar impact op de verhoudingen van je darmflora.


10. Om reden nummer 9 is ieders microbioom compleet uniek, en is het te vergelijken met een vingerafdruk.

 

Heb je zelf vervelende darmklachten? En maken deze je leven een stuk lastiger?

Via medische onderzoeken en inzichten help ik je bij het gezonder maken van je darmen.

Lees meer over darmtherapie of maak een afspraak met een van onze therapeuten.

 

Geschreven door Emilia de Vries, oprichtster All Ways Healthy, orthomoleculair darmtherapeut, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO, aangesloten bij MBOG
  

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?